Harbiye Mah. Mim Kemal Oke Cad. Erenler Apt. No:12 Daire: 1, Şişli | İstanbul

Yüz Kızarıklığı ve Damarlanmalar

  • Anasayfa
  • Yüz Kızarıklığı ve Damarlanmalar

ROZASEA HASTALIĞI NEDİR?
Rozasea (gül hastalığı); yüzde belirgin kızarıklığa ve bazen kalıcı şekil değişikliğine neden olan bir hastalıktır. Kişinin yaşam kalitesini etkileyen, sık görülen bir deri hastalığıdır. Rozasea, Gül Hastalığı olarak da bilinmektedir. Bu hastalığın belirtileri arasında ciltte görülen iltihaplı kızarıklıklar, sivilce benzeri kabartılar, yüzeysel damar genişlemeleri yer alır. Daha çok yüzde, burun çevresinde görülen bir hastalık olarak bilinir. Ancak bu durum, hastalığın sadece yüz çevresinde ortaya çıktığı anlamına gelmez. Bu hastalık her yaşta görülebilir. Ancak 30'lu yaşlarda görülme olasılığının, diğer yaşlarda görülme olasılığından fazla olduğu bilinir. Kadınların %10'unda bu rahatsızlık görülebilirken, erkeklerde ise bu oranın daha az olduğu bilinir. Kadınlara oranla erkeklerin, roza hastalığını daha ağır atlattıkları bilinir. Rozase tedavi edilmediği takdirde burunda deformitelere neden olabilir.

ROZASEA TÜRLERİ NELERDİR?
3 farklı Rozasea türü bulunur. Damar genişlemeleri şeklinde görülenlere eritematotelenjiektazik rozasea, akne benzeri şeklinde olanlara papülopüstüler rozasea, kızarıklık ve ödem şeklinde olanlar ise fimatöz rozasea olarak adlandırılır. 

ROZASEA BELİRTİLERİ KONTROL ALTINA ALINABİLİR Mİ?
Yüz kızarıklığı ve damarlanmalara neden olan Rozasea hastalığının belirtileri, doktor tavsiyeleri doğrultusunda kontrol altına alınabilir. Rozasea’ da uygun nemlendiriciler bozulmuş deri bariyerini onarmaya yardımcı olur. Hafif temizleyici, nemlendirici ve güneş korumasından oluşan deri bakımı, cildin nemini ve deri duyarlılığını düzeltir. Parfümlü güneş koruyucular, alkol ve aseton içeren temizleyiciler, glikolik asit içeren nemlendiriciler ve tonikler hastalığı alevlendirebilir. Bu nedenle dermatoloğunuz önermediği sürece bu tarz ürünler kullanılmamalıdır.

ROZASEA HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLMEKTEDİR?
Rozasea hastalığı her kişide farklı belirtiler gösterir. Türüne göre farklı tedavi şekilleri gerektiren bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığın tedavisinden önce bir dermatolog tarafından, detaylı bir fiziksel muayene gerekir. Yüzde geçici ve bazen kalıcı kızarıklık, yanma, batma, ateş basması, kırmızı kabarıklıklar, sivilceler, damar genişlemeleri, kuruluk, gözde kızarıklık, batma, yanma, sızlama, kuruluk ve bulanık görme bu hastalığın en bilindik belirtileri arasındadır. Rozasea tedavisinde en sık kullanılan yöntemler arasında sodyum sülfasetamid, azelaik asit ve metronidazol içeren topikal (sürme) tedavileri bulunur. Bazı durumlarda, hastalıkla ilişkili olabilecek Demodeks akarlarına yönelik permetrin, ivermektin tedavisi önerebilir. Daha şiddetli hastalıkta ağızdan hap tedavisine başvurulabilir. Kızarıklık ve kılcal damarlar için ndYAG, IPL, BBL, PDL gibi lazer tedavileri çok etkilidir. En uygun tedavi yönteminin, detaylı muayene sonrasında dermatolog tarafından kararlaştırılması gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Rozasea kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır. 30 yaşından sonra görülme ihtimali daha yüksektir. Erkekler rozasea hastalığını kadınlara oranla daha şiddetli atlatır.

Rozasea belirtileri kontrol altına alınabilir. Fakat tamamen tedavi edilmesi çok zordur.

Hayır. Rozasea bulaşıcı bir hastalık değildir.

İşlem sonrası kalmanız gereken süre, Doç. Dr. Ezgi ÖZKUR tarafından belirlenir.

Rozasea hastalığının kontrol altına alınması için mutlaka bir dermatoloğa başvurmak gerekir. Farklı türleri olan bir hastalıktır. Tedavi için detaylı bir muayene gerekir. Doç. Dr. Ezgi ÖZKUR Rozasea ile ilgili güncel tanı ve tedavi yöntemlerini yakından takip eder. Tanı ve tedavi süreçleri en gelişmiş tıbbi araçlarla gerçekleştirilir.

Öncesi & Sonrası

Randevu Al

Whatsapp

İletişim Formu