YARA İZİ NEDİR?
Cildin üst tabakasının yok olmasıyla oluşan deformasyonlara yara izi adı verilir. Özellikle görünür bölgede ise, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Bu izler bir yaranın iyileşme sürecini destekleyen koruyucu kılıflar olarak düşünülür. Yaranın mikroplardan korunmak için kolajen üretimi ile oluşturduğu bir koruyucu yapı olarak bilinir. Bu izlerin, vücudun kendini iyileştirmesi ve yeni bir doku üretmesine büyük katkısı bulunur. Yara izlerinin Keloid adı verilen farklı bir türü de bulunur. Keloidler normal yara izlerinin aksine, yara açılan bölgeden daha büyük kabartı şeklinde gelişen yara izleri olarak bilinir.
YARA İZLERİ HANGİ SORUNLARA YOL AÇAR?
Yara izleri görünür bölgede olursa, kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkiler. Estetik görünüme zarar verdiği gibi, özgüveni de olumsuz etkiler. Buna ek olarak yara izleri uzun süreli sağlık sorunlarına neden olmamaktadır. Yara izleri zamanla silikleşiyor olsa da tamamen kaybolmamaktadır. İlerleyen zamanlarda yara izlerini kaşıntı veya ağrı şikâyeti oluşturabilir.
YARA İZLERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yara izleri ve keloid gelişiminin pek çok farklı nedeni bulunur. Bunlar yara izi türüne ve kişinin fiziksel özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Yara izi ve keloid gelişiminin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
• Yavaş bir şekilde ortaya çıkarlar. İlk bulguların görülmesi 3-12 ay hatta daha uzun süre alabilir.
• Kabarık, pembe, kırmızı veya mor yara izi olarak başlar. Kulakta görülürse genellikle yuvarlak veya oval şekilde görülür. Göğüs, bacaklar veya kollarda düz yüzeyli kabarık bir yara izi olarak görülebilir.
• Genellikle lastik gibi sert olur. Yara izine dokununca çevresindeki deriden farklı hissedilir.
• Keloid büyürken ağrı, kaşıntı veya her ikisi de hissedilebilir. Göğüsteki keloidler genellikle hassastır.
• Çoğu yara izi sert ve yerine yapışıktır, hareket etmemektedir.
• Keloidin zamanla rengi koyulaşabilir.
• Tedaviden sonra tekrarlayabilme ihtimali bulunur.
• Mutlaka takip ve tedavi için dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir.
• Keloidler baştan ayağa kadar vücudun her yerinde görülebilir. Fakat en sık kulak, boyun, omuz, göğüs ve sırtta görülür. Göz kapağı, genital bölge, avuç içi ve ayak tabanında nadiren görülen bölgeler arasında yer alır.
YARA İZLERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Yara izlerini tamamen vücuttan silmek ne yazık ki mümkün değildir. Yara izlerinin mümkün olduğunca silikleştirilebilir. Eğer yara izi çok büyükse küçültülmesi ve daraltılması için işlemler gerçekleştirilir. Erken dönemde yara izleri için geliştirilmiş kremlere başvurulabilir. Olgunlaşmış yara izlerinde PRP ve Lazer uygulamaları gerçekleştirilebilir. Kişinin beklentisine göre tedavi yöntemi farklılık gösterebilir. Farklı tedavi yöntemleri bulunan bu konuda, en uygun yöntemin detaylı bir doktor muayenesi ardından kararlaştırılması gerekir. En iyi sonuçları almak için dermatologlar birden fazla tedavi seçeneğini önerir. Yara izlerinde başa çıkmak zor olabilir ve keloidler ise bazen tedavi sonrası geri gelebilir. İki veya daha fazla tedavi tipinin kullanılması sonuçları genellikle iyileştirir. Dolayısıyla tedavinin uzman bir dermatolog tarafından tedavinizin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir
Yara izlerinin tamamen silinmesi mümkün değildir. Boyutunun küçültülmesi, daraltılması mümkündür.
PRP ve Lazer uygulamaları yara tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerdir.
Kalmanız gereken süre Doç. Dr. Ezgi ÖZKUR tarafından belirlenir.
Yara izi tedavisinde yapılan işlemlere engel bir durumu olmayan herkes tedaviye başvurabilir. 18 Yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Yara izlerinin Keloid adı verilen farklı bir türü de bulunur. Tedaviden önce yara izinin türü belirlenmelidir. Bu nedenle alanında uzman bir dermatolog ile çalışmak gerekir. Doç Dr. Ezgi ÖZKUR, yara izleri tedavilerinde en gelişmiş tıbbi araçları kullanır. İşlemlerini konforlu bir klinik ortamında gerçekleştirir. Böylelike en doğru tedavi konforlu ve acısız bir şekilde gerçekleştirilir.