Harbiye Mah. Mim Kemal Oke Cad. Erenler Apt. No:12 Daire: 1, Şişli | İstanbul

Siğiller

SİĞİL NEDİR?
Siğiller, HPV isimli bir virüsün cilt hücrelerine ve dokularına tutunup, üremesi ve büyümesi sonucunda şişlik biçiminde meydana gelen cilt lezyonları olarak tanımlanır. Siğiller parmaklarda sık görülür. Düz siğil, karnabahar benzeri siğiller ve kule benzeri siğiller gibi pek çok farklı siğil formu bulunur.

SİĞİL OLUŞUMUNU TETİKLEYEN DURUMLAR NELERDİR?
Siğiller iyi huylu cilt lezyonlarıdır. Deri bütünlüğünün bozulması HPV virüsünün bulaşmasına zemin hazırlar. Dolayısıyla siğil oluşumunu da tetikler. Aynı zamanda ciltte ki çatlak ve yaralanmalar yoluyla da siğiller cildin üst katmanlarına ulaşabilir. Siğiller bir rahatsızlık ortaya çıkarmasa bile günlük hayatta huzursuz edebilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekir. Bağışıklık sisteminin zayıf olması, stres, aşırı yorgunluk ve düzensiz uyku gibi etkenler siğil oluşumunu tetikleyen faktörler arasında yer alır. 

SİĞİL TANISI NASIL KOYULUR?
Siğiller fiziksel muayene esnasında kolaylıkla tespit edilebilir. Siğil yayılımı ve büyümesi gözlemlenmesinin ardından, siğilden küçük bir parça alınarak deri biyopsisi için kullanılır. Deri biyopsisi sonucunun ardından, dermatolog önderliğinde en uygun tedavi yöntem seçilir.

SİĞİLLER TAMAMEN İYİLEŞİR Mİ?
Siğiller bir virüs kaynaklı gelişen lezyonlar olduğundan, virüsün tedavi edilmesi halinde siğillerden de kurtulmak mümkündür. HPV virüsü vücutta yaşamaya devam ettiği sürece siğil oluşumu ihtimali devam eder. Bağışıklık sistemi de bu doğrultuda önemli rol oynar.

SİĞİLLER NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Siğil tedavisi öncelikle siğil tipine ve yaygınlığına göre değişiklik gösterir. Siğil tedavisi için pek çok farklı yöntem bulunur. Siğil tedavisi için en doğru yöntem, uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilen muayenenin ardından kararlaştırılmalıdır. Siğil tedavisi yöntemleri arasında kriyoterapi, imikimod krem, elektro koterizasyon, lazer uygulamaları, retinoidli krem tedavileri ve asitli solüsyon tedavileri gibi pek çok farklı yöntem bulunur. Tedavi seçeneğine dermatoloji uzmanıyla birlikte karar verilir

SİĞİL OLUŞUMUNU ENGELLEMEK İÇİN ÖNERİLER
Sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Bu tarz alışkanlıklar bağışıklık sistemini zayıflattığı için siğil oluşumuna zemin hazırlar. Siğil bulunan kişilerle aynı eşyalar kullanılmamalıdır. Tırnak etrafında ki deri parçaları virüslerin cilde kolayca erişebileceği yarlar açabilir. Bu bölgelerin gereksiz tahribatı enfeksiyon riskini, dolayısıyla siğil oluşumunu tetikler. Bu nedenle o bölge temastan kaçınılması önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kalmanız gereken süre Doç. Dr. Ezgi ÖZKUR tarafından belirlenir.

Siğiller HPV virüsü ile ortaya çıkar, Bu virüsün temas ettiği kişilerde de siğil görülebilir. Bu nedenle kişiden kişiye temas halinde bulaşması mümkündür.

Siğil oluşumunu engellemek için günlük hayatta değişiklikler yapılabilir. Fakat siğilleri ortadan kaldırmak için mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.

Kişisel temizliğe özen gösterilmelidir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Banyodan sonra el ve ayak parmakları arasındaki boşluklar iyice kurulanmalıdır. Siğil bulunan kişilerin aynı eşyalar paylaşılmamalıdır.

Siğiller kişinin bağışıklık seviyesine göre büyüyüp küçülebilir. Kendiliğinden iyileşmesi zor bir ihtimaldir. Siğillerin kontrol altına alınması için öncelikle bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir.

Randevu Al

Whatsapp

İletişim Formu