Harbiye Mah. Mim Kemal Oke Cad. Erenler Apt. No:12 Daire: 1, Şişli | İstanbul

Güneş ve Yaşlılık Lekeleri

  • Anasayfa
  • Güneş ve Yaşlılık Lekeleri

LEKE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Çiller, güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, yara izleri, akne izleri gibi birçok leke türü bulunur. Bu cilt lekelerinin ortaya çıkış sebepleri birbirinden farklı olduğu için, her birine farklı tedavi yöntemi gerekebilir. 
•    Çiller: Çiller çocukluk döneminde oluşmaya başlar. İyi huyludurlar ve güneşe maruz kaldıkça koyulaşan lekeler olarak bilinir.
•    Güneş Lekeleri: Güneş lekeleri, daha çok 30 yaşından sonra oluşur. Yama şeklinde ve kahverengi renktedir. Sıklıkla omuzlarda ve yüzde görülür.
•    Yaşlılık Lekeleri: Genellikle 50 yaşından sonra özellikle ellerde ortaya çıkar. Omuz, sırt, kol ve yüz bölgelerinde de görülebilir.
•    Melazma: Gebelik maskesi olarak da bilinir. Gebelikte hormonların değişmesinden veya doğum kontrol haplarından kaynaklı bıyıklarda, yanaklarda veya alında ortaya çıkan lekeler olarak bilinir.

LEKELER TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Lekeler tedavi edilebilir, ancak lekelerin sebeplerinin iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Lekelerin ayırt edilmesi, doğru tanının konması ve doğru tedavinin uygulanabilmesi için büyük önem taşır. Dolayısıyla leke tedavisi için mutlaka bir dermatoloğa başvurması gerekir. Aksi takdirde cildin tahriş olması veya leke görünümünün artması gibi problemlerle karşılaşılabilir. Soyma, iğneli işlemler, dermapen gibi işlemlerin dermatoloji uzmanına muayene olmadan kesinlikle yaptırılmaması gerekir. 

LEKE OLUŞUMU ENGELLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Her kişinin cilt tipi farklı olduğu için alınacak önlemler de kişiden kişiye farklılık gösterir. Fakat her bireyin uygulayabileceği ortak önlemler de mevcuttur. Güneş ışınlarından korunmak, düzenli güneş kremi kullanılması, genel cilt bakımı konusunda dermatolog tavsiyelerine uymak ve düzenli kontrol cildiniz için alabileceğiniz en iyi önlemler arasında yer alır.
LEKE TEDAVİSİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?
Leke tedavisinde kullanılan pek çok krem ve cihaz bulunur. Kimyasal peeling, lazer, dermapen, iğneli işlemler, soyma işlemi gibi çeşitli pek çok tedavi uygulanabilir. Hangi tedavinin ne şekilde uygulanacağına mutlaka bir dermatoloğun karar vermesi gerekir. Leke tedavisinde sıklıkla kullanılan kremler hidrokinon içeren kremlerdir. Bunlardan biri ve en çok bilineni expigment kremdir. Dermatolog reçetesiyle verilir ve krem kullanımı doktor takibinde olması gerekir. Leke tedavilerinde kullanılan kremler en az 3 ay ile 6 ay arasında kullanılmalıdır. Çünkü leke tedavisi zor ve zaman isteyen bir süreçtir. Fakat hidrokinonun 3 aydan uzun süre kullanımı kesinlikle dermatolog kontrolünde olmalıdır. Çünkü ciltte gri renk değişikliği yapma riski bulunur. Leke tedavisinde kullanılan diğer ajan ise retinoidlerdir. Kullanımı zor olan bir üründür, çünkü ciltte kızarıklığa ve hassasiyete sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka bir doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Arbutin, antioksidan serumlar, C vitamini, E vitamini, Ferulik asit gibi ürünler de leke tedavisinde kullanılabilir. Genellikle tedaviye destek olması amacıyla kullanılır. Melazma lekesinin tedavisinde farklı tedaviler bir arada uygulanabilir. Örneğin; hidrokinon, hidrokortizon ve retinoidler aynı anda başlanabilir. Bunların mutlaka dermatolog kontrolünde yapılması gerekir. Leke tedavisinde ayrıca cilt yenileme yani eksfoliasyon amaçlı AHA (alfa hidroksi asitler), BHA (beta hidroksi asitler) de kullanılabilir. Bu asitler de leke açılmasında yardımcıdır. Fakat AHA'lar cildin güneşe karşı olan hassasiyetini arttırdığı için yaz aylarında güneşten korunma önlemlerine dikkat edilmelidir. Glikolik asit, salisilik asit, kojik asit gibi ürünlerin bilinçli bir şekilde kullanılması gerekir. Çünkü glikolik asit güneşe karşı hassasiyet oluşturabilir. Aynı zamanda bir anda hem eksfoliasyon ürünlerinin hem de hidrokinon, arbutin veya retionidlerin kullanılması fazla gelebilir. Bu ürünlerin belli aralıklarla rutine eklenmesi kızarıklık ve hassasiyet oluşumunun önüne geçer. Lekeli ciltte tahrişin artması demek rengin koyulaşması ve leke görünümünün artması demektir.

Dermatoloji uzmanları kliniklerde uygulanan peeling, lazer, altın iğne gibi yöntemleri leke tedavisinde kullanmaktadır. Seçeceği tedaviye lekenin tipine, derinliğine ve cilt tipine göre karar verir. Uygulama seans sayısı lekeye göre değişir. Bu cihazların biri veya bir kaçı birlikte uygulanabilir, seans sıklığı dermatolog tarafından belirlenir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Leke tedavisinde güneşten korunmak en önemli noktadır. Güneş kremi, şapka ve güneş gözlüğü kullanmanız tavsiye edilir.

Lekenin türüne göre tedavi süreci değişir. Doç. Dr. Ezgi ÖZKUR' un muayenesinin ardından detaylı bilgilendirme yapılır.

İlk seansın ardından gözle görülür sonuç elde edilir. En belirgin sonuç 3 seans sonra görülmeye başlanır.

İşlem sonrası kalmanız gereken süre, Doç. Dr. Ezgi ÖZKUR tarafından belirlenir.

Leke tedavisinin pek çok farklı yöntemi bulunur. Detaylı bir muayenenin ardından tedavi yöntemi kararlaştırılır. Böylelikle olası yan etkilerin önüne geçilir. Doç. Dr. Ezgi ÖZKUR işlemlerini konforlu klinik ortamlarda en gelişmiş tıbbi araçlarla gerçekleştirir. Bu sayede konforlu ve rahat bir süreç yaşanır.

Öncesi & Sonrası

Randevu Al

Whatsapp

İletişim Formu