LAZER EPİLASYON NEDİR?
Lazer epilasyon, tek bir dalga boyunda yoğunlaştırılmış, istenmeyen kıllardan kalıcı olarak kurtulmayı sağlayan bir ışık tedavisidir. Bu işlem seçici olarak ışıkla yakma esasına dayanır. Uygun dalga boyu, atış süresi ve atım hızı seçimiyle termal hasar, hedef kromofor olan kıl folikülündeki melanin pigmentine sınırlandırılır. Lazer epilasyonun başarılı olması için deriyi uygun bir şekilde soğutmak önem taşır. Aynı zamanda uygun spot büyüklüğü de (uygulanan başlığın çapı) oldukça önemlidir. Kısa süreli ve konforlu bir işlem olması nedeni ile sık tercih edilir. Kadın erkek fark etmeksizin istenmeyen tüylerden kurtulmak isteyen herkes bu uygulamaya başvurabilir.
Lazer epilasyon hastalara istenmeyen tüylerinden kurtulmaları için uygulanan bir işlemdir. Günümüzde hem erkek hem de kadınlara özel bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Tıbbi bir işlem olup kıldaki pigment tarafından emilen bir ışık yayılarak ısıya dönmektedir.
Ciltte kıl üreten köklere zarar vererek ilerleyen zamanlarda büyümesinin önüne geçmektedir. Bu işlemlerde kılın yapısını, rengini ve kalınlığı, cilt tipi ve rengi gibi duyarlılık önem taşımaktadır. Uzman hekimlerimiz bu uygulamaları başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Lazer epilasyon uygulaması bahsetmiş olduğumuz gibi tüy ve kılları lazer kullanarak kalıcı şekilde ortadan kaldırmaktadır. Non-invaziv bir işlem olup vücudun herhangi bir bölgesine gerçekleştirilebilmektedir.
Bu uygulama kıl köklerine etki ettiği için cilt veya vücuda bir zararı yoktur. Dolayısıyla tüm bölgesine güvenli şekilde yapılabilmektedir. Bunun dışında hassas bir şekilde uygulanmaktadır. Kıl köklerine yüksek enerjili, aynı dalga boyunda kontrollü lazer ışınları yollanmaktadır.
Günümüzde bu uygulamalar özellikle kadınlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Ancak kadınlar ile sınırlı olmadan erkekler tarafından da kullanım görebilmektedir.
Lazer epilasyon esnasında kullanılabilecek olan pek çok cihaz vardır. Alexandrite lazerler bunlardan biri olup en çok ve ilk kez kullanılan önemli bir lazerdir. Ciltte bulunan Melanin adlı kıla renk veren hücreleri algılayarak kıl köklerini ortadan kaldırmaktadır.
Lazer ciltte bulunan melaninleri algılamakta, kontrollü ısı hasarı vererek çalışmaktadır. Özellikle beyaz tenli, koyu renkli ve kalın tüyleri olan kişilerde etkili olabilmektedir. Doğru kıl rengi ve cilt tipine uygulandığı zaman istenmeyen kıl ve tüyleri kalıcı şekilde yok eder.
Bu lazer türü renkli tüylerin köklerini yakarak konforlu bir şekilde epilasyon yapılmasını sağlamaktadır. Bu lazer epilasyon yöntemi vücudun tüm bölgelerindeki damar ve lekelerin tedavisinde faydalanılabilmektedir.
Bu yöntem ile beraber epidermik pigmente lezyonları fotoyaşlanma ile derin, yüzeyel vasküler lezyonlar tedavi edilebilmektedir. Herkese uygulanabilmekte olan bir yöntemdir.
Diyot lazerler de lazer epilasyon yöntemleri içerisinde bulunmaktadır. Bunlarda Alexandrite’e göre kıla rengini veren melanin emilimi daha düşüktür. Ayrıca teknoloji, lazerler arasında en eski olandır.
Uygulamada ince kullarda etkinlik azken derin ve kalın kıllarda yüksektir. Bu bakımdan ışınlarda dalga boyu Alexandrite’e göre daha derine gelebilmektedir. Ancak derin atışlkar aynı zasmanda ağrılı olabilir.
Diyot lazerden aynı zamanda diyot lezyonlarında da yararlanılmaktadır. Yüz bölgesi ve kolalr için kullanılabilecek en ideal türdür.
Lazer epilasyon uygulaması epilepsi tarzı ışığa duyarlı hastalığa sahip olanlara yapılmaması gereken bir uygulamadır. Ayrıca kanser hastaları, HIV pozitif olanlar, uygulanacak bölgede enfeksiyonu olanlar da bu listedir.
Aynı zamanda sedef ve vitiligo tarzı cilt hastalığına sahip olan bireylerde de lazer epilasyon yapılmamalıdır. Hekimlerimiz bu bakımdan uygulama öncesinde muayene ederek kişilerin ne kadar uygun olduğunu anlamaktadır.
Lazer epilasyon uygulaması esnasında gözleri lazerden muhafaza eden özel gözlükler kullanma şartıyla, tüm vücutta bulunan kıl ve tüylere işlem uygulanabilmektedir.
Lazer epilasyon bu bölgelere planlı bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun yan ısıra kıl dönmesi neticesinde ameliyat olanlarda, tekrarlamaması için kuyruk sokumu bölgesindeki kıllara gerçekleştirebilmektedir.
Yüz, kol ve bacak bölgeleri de lazer epilasyonun uygulama alanlarına girmektedir. Yüz ve kol güneşe de maruz kaldığı için cilt rengi koyulaşabilmektedir. Söz konusu bölgelerde kıl ve cilt rengi epilasyon süresini etkileyen konular arasındadır.
Özellikle yüze uygulanacak olan lazer işlemlerinde en iyi sonuçları görebilmek için daha dikkatli olmak gerekmektedir. Yakından takip edilmeli, özenli bir şekilde davranmalıdır. Belirli bir süre ardından lazer epilasyon kalın kılların incelmesine, koyu renkli kıllarda renk açılmasına dair sonuçlar sunmaktadır.
Lazer epilasyon uygulaması süre olarak teknolojiye ve kişilere göre farklılık göstermektedir. Ancak genel anlamda dudak üstü 1 dakika, her iki koltuk altı ise 2-3 dakika içerisinde tamamlanabilmektedir.
Tüm bacak tüyleri için de yaklaşık olarak 40 ile 45 dakika bir işlem gerekmektedir. Sürenin ne kadar olduğu bu bakımdan kişilere göre değişmektedir. Seansların ne kadar aralıklı olduğu ise kıl ve cilt yapısıyla uygulanacak bölgeye göre farklılaşmaktadır. Ortalama 5-6 seans ardından kalıcı bir şekilde tüy ve kıllardan kurtulmak mümkündür. Yüz için seans aralığı ortalama 4-5 haftayken, vücut için 8-10 haftadır.
Lazer Epilasyonda Acı Hissedilir Mi?
Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerden kalıcı veya uzun süreli kurtulmayı amaçlayan bir yöntemdir. Bu işlemde lazer ışınları, kıl köklerine yönlendirilerek kıl köklerinin zayıflatılması ve yok edilmesi sağlanır. Lazer epilasyon sırasında acı hissi kişiden kişiye farklılık gösterebilir, ancak genelde hafif bir rahatsızlık hissi oluşabilir. Acının şiddeti, kullanılan lazer cihazının türüne, tedavi edilen bölgeye, bireyin ağrı eşiğine ve cilt tipine bağlı olarak değişir.
Lazer Epilasyon Sonrası Tüy Çıkar Mı
Lazer epilasyon, kıl köklerini hedef alarak köklerin zayıflamasını sağlar. Bu süreçte kökler yavaş yavaş zayıflar ve tüylerin büyüme döngüsü bozulur. Çoğu kişi için bu işlem kalıcı bir çözüm sunar ya da tüylerin büyük bir kısmında ciddi bir azalma sağlar. Ancak lazer epilasyon tüylerin tamamını bir anda yok etmez. Genellikle birkaç seans gerekebilir.
İlk seanslardan sonra tüyler daha ince ve daha seyrek çıkabilir, ancak işlem tamamlanmadan önce bazı tüyler yeniden çıkabilir. Tüylerin lazer epilasyon sonrası tamamen kaybolması için birkaç aylık bir süreç gerekebilir.
Lazer epilasyonun uzun süreli ve etkili sonuçlar vermesi için genellikle 6-8 seans arasında bir tedavi programı uygulanır. Seanslar arasında belirli aralıklar bırakılır. Ayrıca, işlemin ardından yıllar içinde tüylerde hafif yeniden büyüme görülebilir, bu durumda yılda 1 veya 2 kez rötuş seansları önerilebilir.
LAZER EPİLASYON İLE KILLARDAN TAMAMEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?
Lazer epilasyonda kalıcı etki için çoklu seanslar (ortalama 5-8 seans) gerekir. Her seansta kılların azalıp incelmesi sağlanır. Tedaviden en gerçekçi beklenti; kıl sayısında azalma, kıllarda incelme, kıl büyüme hızında yavaşlama ve kıl renginde açılma olarak belirtilir. Çoğu hastada kalıcı kıl kaybı yaşanır. Ancak hormonsal bozuklukları olanlarda, açık renkli ve ince kıllarda veya çok koyu tenli kişilerde başarı oranının daha düşük olduğu bilinmesi gerekir. Lazer epilasyondan en çok fayda görecek hasta açık renk derili, koyu renk kıllı kişiler olarak bilinir. Kıllar tamamen yok olmayabilir. Lazer başarısı uygulama bölgesine göre değişiklik gösterir. Alt bacak, koltuk altı, genital ve kollarda başarı daha fazlayken, yüz bölgesi, meme başı, göğüs arası gibi yerlerde tedaviye cevap için daha çok uygulama yapılması gerekir.
LAZER EPİLASYONUN AVAJTAJLARI NELERDİR?
Lazer epilasyonun pek çok avantajı vardır. Bu avantajlar, uygulamayı yaptıran bireylerin genel beklentilerini karşılayabilecek niteliktedir. Lazer epilasyon tedavisinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:
• Daha kalıcı ve uzun dönemli epilasyon sağlar.
• Geniş alanlara kısa sürede uygulanabilir.
• Kıllarda tekrar uzama olsa dahi oluşan kıllar açık renkli ve daha zayıftır.
• Batık kılların tedavisinde de kullanılabilir.
• İstenmeyen tüylerin giderilmesinde kullanılan güvenli bir yöntem olarak bilinir.
• Diğer kıl yolma yöntemlerine göre daha ağrısız ve konforludur.
• Hızlı bir uygulamadır. Bu sayede zamandan tasarruf sağlar.
LAZER EPİLASYONUN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Her estetik işlem gibi lazer epilasyon sonrasında da bireyin dikkat etmesi gereken konular mevcuttur. Bu konular şu şekilde sıralanabilir:
• Soğuk kompres uygulanabilir, ağrıyı ve ödemi azaltır. Ancak buzu direkt koymak yerine mutlaka bir havluya sararak uygulamanız gerekir.
• Şiddetli kızarıklık ya da ödem olursa doktorunuzun önerileri doğrultusunda nemlendirici ve steroidli kremler reçete edilebilir.
• Lazer sonrasında mutlaka güneşten korunmak gerekir
• Lazerden etkilenen kıllar 7-10 boyunca gün uzamaya devam eder ve devamında dökülür. Dolayısıyla bu durum kılın tekrar uzadığının göstergesi değildir. Döküldükten sonra o bölgede tekrar kıl çıkmaz.
LAZER EPİLASYON KANSER RİSKİ OLUŞTURUR MU?
Lazer epilasyon da herhangi bir kanserojen etki yoktur. Herhangi bir kanserojen etki kanıtlanmamasından dolayı, herhangi bir endişe duyulmasına gerek yoktur.
Göz çevresi hariç vücudun tüm bölgelerine uygulanabilir.
Kalmanız gereken süre Doç. Dr. Ezgi ÖZKUR tarafından belirlenir.
2 Hafta boyunca güneş ışığından uzak durulması önerilir. Mecburen çıkılacağı durumlarda yüksek faktörlü güneş kremi kullanılması önerilir.
Kalıcı etki için 5-8 seans yeterlidir.
İşlemden sonra 2 hafta boyunca güneşten korunmaya ve sıcak ortamlardan kaçınmaya dikkat edilmelidir. Bu durum haricinde günlük hayatı kısıtlayan bir etkisi yoktur.