Harbiye Mah. Mim Kemal Oke Cad. Erenler Apt. No:12 Daire: 1, Şişli | İstanbul

Akne İzleri

AKNE İZLERİ NASIL OLUŞUR?
Akne izleri, akneli ciltlerin uygun biçimde tedavi edilmemesi ve yanlış müdahalelere maruz bırakılması sonucunda oluşan lekeler olarak tanımlanır. Birçok kişinin akne tedavisini aksatması ve bir dermatolog yardımına başvurmaması yanlış bir tutumdur. Ayrıca derin akneler yani kistik akneler, derinin ne kadar derininde yer alır ve inflamasyon dediğimiz yangı olursa, ilgili bölgede o kadar tedavisi zorlaşır. Derin yerleşimli ve uzun sure devam eden akne lezyonun da bu nedenle iz bırakma riski artar. Bu nedenle kistik akneleri olan kişilerin özellikle tedavi arayışına girmesi gerekir.

AKNE İZLERİ NASIL GRUPLANDIRILIR?
Akne veya sivilce izleri belirli gruplara ayrıldığında hem sorunun anlaşılması, hem de tedavi edilmesi kolaylaşır. İlk grupta akne lekeleri yer alır. Bunlar:
•    Post Inflamatuar Eritem (PIE) yani akne sonrası kalan kırmızı lekeler
•    Post Inflamatuar Hiperpigmentasyon (PIH) yani akne sonrası kalan koyu renkli lekeler olarak gruplandırılır.
Bunların dışında kalan akne izleri ise gerçek skarlardır. Bunlar deriden çöküntü şeklinde görülen atrofik skar veya deriden daha yükselmiş görüntü veren hipertrofik skarlardır.

AKNE İZİ TEDAVİSİ ZOR BİR SÜREÇ MİDİR?
Normal şartlarda akne izi kalmadan önce, akne durumunda iken tedavi edilmesi daha kolay olur. Akne izlerinin tedavisi için farklı yöntemler kullanılır. En yaygın kullanılan yöntemlerin başında kimyasal peeling ve lazer tedavileri gelir. Bu uygulamalarda ki asıl amaç cilt altında bulunan kolajeni artırmaktır. Böylelikle yeni kolajen üretimi sağlanır ve daha genç bir cildin altyapısını oluşturulur. Genellikle en az 3 seans süren bir sürecin ardından değişim gözlemlenebilir. Bu tedavi süreci içerisinde güneşten kaçınmak oldukça önemlidir. Doç. Dr. Ezgi ÖZKUR akne izi tedavilerini en gelişmiş tıbbi araçlarla gerçekleştirir. 

AKNE İZİ TEDAVİSİNİN NE ZAMAN YAPILMASI GEREKİR?
Akne izi tedavisi sonrasında, işlem sonrası güneşten kaçınmak gerekir. Yaz aylarında altın iğne (iğneli radyofrekans), subsizyon ve dolgu gibi iz tedavileri yapılmakla birlikte, fraksiyonel lazerler tedavilerine ara vermekteyiz. Tedaviniz mevsim ve skar tipine ve derinliğine göre dermatoloji uzmanları tarafından uygulanmalıdır. Akne izleri oluşmadan önce tedavi edildiği takdirde, uygulamanın başarı oranı artar.  Tedaviye başlanmadan önce mevcut akne var ise tedavisinin edilmesi, akne tedavisiyle birlikte de uygulanabilecek akne izleri tedavileri mevcuttur.

 

Akne İzleri

Sivilce izleri dendiği zaman akne ardından meydana gelen kahverengi lekeler, kızarıklıklar akla gelmektedir. Akneler tedavi edildikten sonra meydana gelen lekeler eritemdir. Şayet akne kendini tekrar etmezse yaklaşık 3 ile 6 ay içerisinde kendiliğinden geçmektedir.

Özellikle erken yaşlarda başlanmış olan akne tedavileri gelecek dönemde meydana gelebilecek sivilce izlerini önleyebilmektedir. Genellikle tropikal tedavi denen aplikasyonlar sivilce izleri oluşmamasında endikedir.

Şayet istenmeyen akne izleriniz varsa kliniğimizde bulunan profesyonel hekimler en uygun çalışmaları gerçekleştirmektedir.

Akne İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

Kişilerde sivilce izi ve eğilimi bulunuyorsa antikometojenik içerikli olan ürünlerden yararlanılarak ciltte sivilceye yol açan komedonların önüne geçilebilmektedir.

Bazı hastalarda ise akne izleri kendini çukurluk veya tümseklikler bırakarak gösterebilmektedir. Bunlar ciltte epidermise kadar uzanabilmekte, tedavisi de uzun sürebilmektedir. Söz konusu derin izleri ortadan kaldırmak için şu gibi yöntemlere başvurmak mümkündür.

  • Fraksiyonel lazer tedavisi
  • Enzimatik peeling
  • Subsizyon
  • Akne skarlarının eksizyonu
  • Akne mezoterapisi

Ayrıca yağdan alınan kök hücreler veya kulak arkasından alınan fibroblast da akne izleri tedavisi için yararlanılabilmektedir.

Akne İzleri Tedavisinde Doğru Bilinen Hatalı Bilgiler

Akne izleri pek çok kişi tarafından sevilmeyen ve çözüm aranan bir oluşumdur. Buna dair olarak nelerin yapılabileceği sık sık sorulmaktadır. Ancak bu esnada hatalı uygulamalar sıklıkla yaşanmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıda olduğu gibi sıralanabilir.

  • Sivilceyi sıkıp daha çok iltihabik hale gelip yayılmasına neden olma
  • Cildi sık sık yıkayarak sebum dengesini bozma
  • Yağlı nemlendiriciler ile ciltte sıvı oluşmasına yol açma
  • Kendi kendine geçer diye düşünerek tedavi için başvurmama
  • Evde yapılan karışımları uygulamak
  • Ergenlik döneminde çıkan sivilcelerin iz bırakmayacağını düşünmek
  • Başkasının kullandığı ürünleri bilinçsiz bir şekilde almak
  • Bronzlaşmanın akne izlerini kapadığını düşünmek
  • Akne izi tedavisi başlandıktan sonra iyi gelmediğini düşünerek yarıda bırakmak

Dolayısıyla hastalarımızın bu gibi konulara dikkat etmesi her zaman şarttır. Böylece akne izleri konusunda beklenen sonuçlar daha etkili bir şekilde alınabilir.

Koyu Sivilce Lekeleri Ne Zaman Geçer?

Leke tedavileri genellikle 3 ile 6 ay arasında bir sürede yanıt vermektedir. Kahverengi sivilce lekeleri tedavisi mevsim, yaş, cilt tipi gibi konulara göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel anlamda şu gibi uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir.

  • PRP uygulamaları
  • Altın iğne uygulamaları
  • Dermapen

Kliniğimiz her uygulaması hasta için özel bir şekilde uygulamakta beklenen sonuçları almaktadır.

Akne Lekelerinde Güneş Koruyucu Kullanılır Mı?

Her leke tedavisinde olduğu gibi sivilce lekelerini çözmek için de güneş koruyucu kullanmanın önemi fazladır. Kullanılan kremlerin cilt soyucu ve renk açıcı özelliği bulunması sebebiyle özellikle gece uygulanır. Bunun nedeni hassas hale gelen ciltte, güneş ışığından etkilenerek leke oluşturulmamasıdır.

Koruyucu kremler dışarı çıkmadan önce yaklaşık olarak 15-20 dakika önce sürmelidir. Bunun yanı sıra her 2-3 saatte bir yenilemek de şarttır. Bunları seçerken ayrıca bazı konulara dikkat etmek de gerekmektedir. Seçilen ürünler en az 30-50 SPF korumalı olmalı, akışkan yapıda jel veya losyon formunda bulunmalıdır.

Bunun yanı sıra su bazlı içerikli olanları ve parlama karşıtı özellik gösterenleri tercih etmek de önerilmektedir.

Sivilce İzlerinde Kozmetik Kullanımı

Akne izleri yok etmek için yardım edebilecek bazı kozmetik ürünler de yer alır. Bunlar dermokozmetik olarak tanınmaktadır. İçerik anlamında bunlarda yağsız, su ve mineral bazlı, hipoalerjenik ve hafif dokulu özellikler görülmektedir.

Sivilce izleri olan kişilerde bunların ne olduğu ve nasıl kullanılacağı muayene ardından hekimlerimiz tarafından belirtilmektedir.

Hamilelerde Sivilce Lekeleri

Hamilelik dönemlerinde farklılaşan hormonal dalgalanmalara bağlı olarak bazı kişilerde sivilcelenme veya önceden kalan sivilce lekeleri olabilmektedir. Bu durumda tedaviler kısıtlı olsa da yine uygulanabilecek metotlar vardır.

Doğal içerikli cilt temizleyiciler kullanarak cildi temiz tutmak bunlardan bir tanesidir. Ayrıca hekimlerimiz kontrolünde yararlanılmakta olan topikal benzoil peroksit, azelaik asit, topikal salisilik asit ve glikolik asit bulunduran akne karşıtı kremler de yer almaktadır.

Bunların yanı sıra hamileler için uygun olan hafif dokulu güneş koruyucu kremler de unutulmamalıdır. Akne izi tedavisi yapılırken hekimlerimiz her zaman bunu sizin için özel şekilde belirlemektedir.

Hamilelerde Sivilce Lekeleri Kalıcı Mıdır?

Hamilelik sırasında oluşan sivilce lekelerinin kalıcı olup olmadığı, birçok faktöre bağlı olarak değişir. Bu faktörler arasında cilt tipi, lekenin derinliği, genetik yatkınlık ve sivilcelerin ne şekilde tedavi edildiği gibi unsurlar yer alır. Ancak genel olarak hamilelik döneminde oluşan sivilce lekeleri kalıcı olmayabilir; fakat bazı durumlarda bu lekelerin tamamen kaybolması zaman alabilir ve dikkatli bir cilt bakımı gerektirebilir.

Hamilelik sırasında hormon seviyelerinde önemli değişiklikler meydana gelir. Özellikle progesteron hormonunun artışı, yağ bezlerinin daha fazla çalışmasına neden olur. Bu durum da ciltte daha fazla sebum üretimi ve sivilce oluşumuna yol açar. Hamilelik boyunca hormonlar dalgalandığı için cilt problemleri de bu dönem boyunca daha belirgin olabilir. Sivilceler iyileştikten sonra ciltte koyu renkli lekeler (hiperpigmentasyon) veya izler kalabilir. Ancak bu lekeler genellikle hormonal değişikliklerin dengelenmesiyle birlikte zamanla solma eğilimindedir.

Hamilelikte Sivilce Lekelerinin Türleri

Hamilelikte ortaya çıkan sivilce lekeleri genellikle iki şekilde sınıflandırılabilir: geçici lekeler ve kalıcı izler. Geçici lekeler, sivilceler iyileştikten sonra ciltte oluşan koyu renk değişimleridir. Hamilelerin korktuğu bu lekeler, genellikle hiperpigmentasyon olarak adlandırılır ve ciltte geçici bir süre boyunca kalabilir. Kalıcı izler ise, sivilcelerin cilt altında daha derin hasar bırakması durumunda oluşur. Lekelerin bıraktığı derin izler genellikle çukur şeklinde olabilir ve tedavi edilmediğinde kalıcı hale gelebilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Öncelikle akne izi türü belirlenmelidir. Tedavi edilebilir akne izlerinde, Doç. Dr. Ezgi ÖZKUR sizin için en uygun tedavi yöntemini planlar.

Akneli ciltlerin zamanında tedavi edilmemesi akne izlerinin oluşumuna zemin hazırlar.

Akne izlerinin 3 farklı türü bulunur. Türüne göre akne izlerinin tedavi süreci değişkenlik gösterir. Doç. Dr. Ezgi ÖZKUR, akne izlerinin tanı ve tedavisinde en gelişmiş tıbbi araçları kullanır.

Akne izlerini azaltmak için evde yapılabilecek işlemler mevcuttur. Fakat kalıcı sonuç isteniyorsa mutlaka uzman bir dermatolog desteği almak gerekir. Doç. Dr. Ezgi ÖZKUR Güncel akne izi tanı ve tedavilerini yakından takip eder.

Akne izlerinden korunmanın en etkili yöntemi akne oluşumunu engellemektir. Engellenemediği durumlarda akne izi oluşumu kaçınılmaz hale gelir.

Öncesi & Sonrası

Randevu Al

Whatsapp

İletişim Formu